Wat doet Bonjo?
De kerntaken van Bonjo zijn:
- Het vertegenwoordigen, verwijzen en praktisch ondersteunen van gedetineerden;
- Het produceren en verspreiden van de Bonjokrant;
- Het fungeren als detentie-kennispartner voor derden.
Vertegenwoordigen, verwijzen en praktisch ondersteunen van gedetineerden
Wie in een penitentiaire inrichting, tbs-instelling of Justitiële Jeugdinrichting vastzit, of juist weer vrijkomt, kan zich ten alle tijden melden bij Bonjo. Bij Bonjo zitten ervaringsdeskundigen, juristen en andere experts klaar om antwoord te geven op alle denkbare vragen over het gevangeniswezen. Voor diegenen die voor het eerst gedetineerd worden is Bonjo een onmisbare vraagbaak. Bonjo is daarnaast dé stem van gedetineerden en ex-gedetineerden in de samenleving en komt nadrukkelijk op voor het belang van deze dikwijls vergeten groep mensen.
Voor vragen of hulp kunnen gedetineerden, ex-gedetineerden, familieleden en vrienden van gedetineerden en anderen geïnteresseerden altijd gratis contact opnemen, ook vanuit de gevangenis, via het telefoonnummer 0800-3334446. Via dit nummer maakt Bonjo bellers wegwijs in het complexe systeem van detentie, ondersteunt Bonjo gedetineerden bij dringende praktische problemen en biedt Bonjo een luisterend oor.
Een unieke taak van Bonjo is het organiseren van huisbewaring op het moment dat iemand in de gevangenis belandt. Een gedetineerde hoeft enkel aan te geven dat hij of zij zijn of haar huis in bewaring wil geven en Bonjo regelt de rest. De huisbewaarder betaalt alle vaste kosten zoals huur, gas, water en licht. Op deze manier raakt iemand zijn of haar huis niet kwijt tijdens de detentie. Dat is essentieel bij de re-integratie van ex-gedetineerden.
Via het contactbureau van Bonjo kunnen gedetineerden advertenties schrijven om in contact te komen met mensen buiten de inrichting waarin verblijven. Door het leggen van contacten tussen mensen binnen en buiten penitentiaire inrichtingen, tbs-instellingen en Justitiële Jeugdinrichtingen, vergemakkelijkt dit de re-integratie op het moment dat iemand een instelling verlaat.
De Bonjokrant
De Bonjokrant is een begrip binnen het gevangeniswezen. Met de Bonjokrant biedt Bonjo gedetineerden – die geen toegang tot internet hebben – een unieke mogelijkheid om kennis te nemen van – en in contact te komen met de buitenwereld. De Bonjokrant verschijnt tweemaandelijks in een oplage van meer dan 10.000 stuks en wordt verspreid over alle penitentiaire inrichtingen, tbs-instellingen en Justitiële Jeugdinrichtingen. Met goed geïnformeerde en kritische berichtgeving over het strafrechtstel is de Bonjokrant een onmisbare, onafhankelijke stem in penitentiaire instellingen. Daarnaast biedt de Bonjokrant gedetineerden de mogelijkheid om eigen verhalen te delen en in contact te komen met advocaten.
Kenniscentrum
Door de jarenlange ervaring en het vele contact met gedetineerden wordt Bonjo vaak gevraagd om kennis over detentie te delen met universiteiten, hogescholen en andere kennisinstellingen. Bonjo beschikt bovendien over een enorm netwerk waarmee ex-gedetineerden worden begeleid naar onderdak, opleiding en arbeid. Bonjo biedt hiermee een alternatief voor reclassering en draagt bij aan het tegengaan van draaideurcriminaliteit.