Amsterdam – Het is allemaal te lezen op de website van in-made (www.in-made.nl). De goede bedrijfsresultaten en de geweldige bijdrage aan re-integratie. Ik citeer: ‘in-made behaalde voor het tweede achtereenvolgende jaar een positief bedrijfsresultaat’. En: ‘In-made heeft zich als doel gesteld deze stijgende lijn vast te houden’. In-made wil een betrouwbare partner voor zijn opdrachtgevers zijn.
Door te werken en te leren krijgen gemotiveerde gedetineerden de kans zich voor te bereiden op een werkzaam leven na detentie. Wij van Bonjo zijn daar vreselijk voor, voor werken en re-integratie. Het is waar dat ‘door te werken aan uw opdrachten gedetineerden werknemersvaardigheden ontwikkelen’. Dat hebben ze nodig. Gut, wat zijn we het daar als Bonjo mee eens.
Mis met de moraal
Maar ja, dan de andere kant van de medaille. Gedetineerden die afgestraft zijn, moeten werken. En ze krijgen daarvoor een vergoeding en wel 13 euro per week. Daarvan moeten ze huur en kabelkosten voor de buis betalen, ze moeten er het wassen van de kleren van betalen, de huur van een koelkast en dan ook nog boodschappen doen in de winkel, die duurder is dan de niet goedkope Albert Heijn. Dan is er toch wat mis met de moraal in ons landje. Een gedetineerde werkt. Justitie sluit contracten met opdrachtgevers en verdient daaraan, begrijp ik. Ik wil het dan nog niet in vakbondstaal over onderkruipers hebben – maar doe dat stiekem toch – en uitbuiting.
Bonjo wil ook vakbond
In Duitsland en Frankrijk – om maar eens over de grens te kijken – krijgt een gedetineerde ongeveer 300 of 400 euro per maand. Een gedeelte ervan wordt in een soort spaarpot gestopt, zodat de gedetineerde als hij exgedetineerde is geworden wat geld beschikbaar heeft wat vast weer scheelt in de kans op recidive. Wij doen dat allemaal niet. Wij zijn van plan – niet Bonjo natuurlijk, maar dit kabinet – om gedetineerden te laten betalen voor hun detentie vanwege het woongenot dat een gedetineerde heeft. Goedkope arbeid en een ook goedkoop hotel. De gedetineerde wordt er niet beter van. Overigens: in Duitsland eisen gedetineerden voor hun werk het minimumloon en een pensioenvoorziening. Ze hebben zich verenigd in een vakbond. In Duitsland hebben ze berekend dat een cel 116 euro per dag kost en dat de gevangenen een rond de klok zorgpakket krijgen. Aldus gevangenisdirecteur Beate Peters onlangs in de Rheinische Post. Dat moet meegewogen worden, vindt ze.
Zo’n vakbond, dat spreekt ons van Bonjo aan. Het is ons nog niet gelukt die van de grond te krijgen. Misschien kunnen we van Duitsland leren.