Amsterdam – In de Nieuwsbrief ‘Re-integratie (ex-) gedetineerden’ staat een verhaal over hoe bekeuringen van het Centraal Justitieel Incassobureau kunnen worden betaald. Een mooi verhaal, waarvan het realiteitsgehalte wel erg ver te zoeken is. Het accent ligt op spoedbetalingen. Een paar citaten eruit: ‘Nuttige informatie voor gedetineerden die hun verblijf in de PI willen inkorten.’ Die kunnen dat doen door spoedbetalingen. Nergens wordt duidelijk hoe uit de PI spoedbetalingen zijn te doen.
Een ander citaat: ‘Voor een onmiddellijke invrijheidstelling moet de PI aan de gedetineerde doorgeven wat de openstaande bedragen zijn inclusief de bijhorende CJIB-nummers.’ De schrijvers van het stukje in de Nieuwsbrief hebben duidelijk geen idee hoe dat in een PI werkt, qua bureaucratie. Moet de casemanager dat doen? En waar staan die gegevens in de PI opgeslagen?
Gemiste kans
Het aller ingewikkeldst is nog hoe je uit de PI spoedbetalingen kunt doen. Via een computer die er niet is? Hoe is een bank te bereiken uit de PI? En kan uit de PI een rekening worden geopend? Nog niet zo lang geleden hebben we een rondje langs banken gemaakt of het mogelijk is uit een PI een bankrekening te openen. Bij ABN/ Amro een kansloze zaak, bij de ING wat minder kansloos, maar wel ingewikkeld. Heel recent kregen we het bericht binnen dat in de PI Roermond en de PI Sittard een gedetineerde niet naar buiten mocht om bankzaken te regelen. Daar had hij verlof voor nodig en dat kreeg hij niet. Want hij had er geen recht op. Als DJI faciliteiten zou gaan bieden in de PI’s om betalingen te kunnen regelen, als DJI met banken afspraken zou kunnen en willen maken om de spoedbetalingen te kunnen doen, zoals het CJIB voorstelt, dan zou deze mogelijkheid voor gedetineerden een optie zijn. Tot zolang alleen voor mensen die buiten zijn. Een gemiste kans.